Продуктова консултация

Често клиентът не е напълно уверен от какъв уред има нужда. Поради тази причина, разработихме следната пътна карта. Целта й е да навигира потребителя в избора му.

Разбира се, винаги сме готови да отговорим на допълнителни въпроси по имейл или телефон относно най-подходящия уред и да дадем пълна техническа консултация.

Тъй като възможните комбинации на тип уреди и модели са почти безкрайни, ние се погрижихме да обобщим накратко най-предпочитаните варианти:

Област на приложение на уреда

Преди всичко потребителят трябва да е наясно със специфичната област на приложение на уреда. Обособили сме следния списък, който би ви дал яснота както трябва да търсите:

  • Ресторант, хотел или професионална кухня;
  • Пекарна или сладкарница;
  • Търговия с хранителни стоки;
  • Дълбоко замразени продукти и сладолед;
  • Бар;
  • Съхранение на вино;
  • Лабораторни и научноизследователски дейности.

Употреба и съхранение

Следващата стъпка е потребителят да знае, за какво ще се използва уреда/какво ще се съхранява в него.

Българската Агенция по Безопасност на Храните (органът, който контролира и дава разрешение за експлоатация на заведение за хранене или търговия с хранителни стоки) има строги изисквания за съхранението на различните видове стоки.

Употреба и съхранение на избран продукт - Cooltech.bg продуктова консултация

Например:

  • белите меса се съхраняват отделно от червените;
  • яйцата и млечните продукти също се съхраняват по отделно;
  • необходим е и отделен уред за плодове и зеленчуци;
  • отпадъците от месо (Странични Животински Пртодукти) пък задължително се съхраняват във фризер до тяхното лицензирано унищожаване и т.н.
Има ли достатъчно място - Cooltech.bg продуктова консултация

Има ли достатъчно място

Важно е да се съблюдава и дали клиентът има ограничение в мястото на поставяне (ниски тавани, тесни пространства и т.н.), защото повечето професионални уреди са габаритни и не рядко инвеститорът изпада в неприятна ситуация уредът да не може да бъде поставен на мястото му на употреба.

Често подът на помещенията за приготвяне на храна се мият с течаща вода и агресивни химикали. Затова препоръчваме да се насочите към модел уред с регулируеми крака, за да предотвратите корозия на уреда или попадане на нежелани агенти в него.

Максимална функционалност

С оглед максимално добрата функционалност на уреда е от значение дали има директни източници на топлина около уреда (котлони, фритюрници, печки, конвектомати и т.н.).

Ако това е така, трябва да изберете уред с максимално висок климатичен клас, за да може да поддържа безпроблемно зададената му температура.

Максимална ефективност - Cooltech.bg продуктова консултация

В професионалната кухня често е необходимо фризерът да бъде разположен до топла точка (конвектомат, фритюрник или котолони). В такъв случай препоръчваме да се насочите към уред със статично охлаждане.

Да, по вътрешността му ще се образува разскрежаване, но уредът ще продължи да поддържа постоянна температура.

За сравнение, ако разположите NoForst уред до топла точка, при отваряне на вратата горещият въздух, примесен с влагата в помещението ще се утаи върху NoFrost модула на фризера. При затваряне на вратата тази влага ще се превърне в лед и с течение на времето принудителната вентилация ще спре да работи, респективно уредът няма да може да поддържа постоянна температура.

Тук не бива да виним определен производител в дизайна на уреда или компонентите, просто физичните закони на термодинамиката работят по този начин.

Хотели, ресторанти, кухни - Cooltech.bg продуктова консултация

Хотели, ресторанти, кухни

Ако попадате в категория 1) Ресторант, хотел или професионална кухня, то в такъв случай най-вероятно точката на поставяне е HACCEP зависима, то задължително поне външния корпус трябва да е изработен от инокс, за да спазите изискванията на БАБХ.

Стандарт GN 2/1, който побира цели готварски тави с размери 530х650мм, също е за предпочитане с цел лесно порциониране и оптимално използване на комбинация топла/студена точка.

Не на последно място е важно да прецените дали имате изискване откъм цвят, дизайн, брандиране и т.н.